Mr Data Business School | Mr Data Consulting | Mr Data E-Learning | XADAT.NL

Werkgelegenheid in financiële sector achteruit door online bankieren

Archieffoto. Beeld © ANP

Terwijl er overal banen bijkomen, daalt de werkgelegenheid juist in de financiële sector. De oorzaak: de ontslagrondes bij banken na de crisis én de digitalisering van het bankwezen.

“Mensen komen nog maar zelden in een bankfiliaal, misschien soms nog om geld uit de muur te halen”, legt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), uit. “De financiële wereld verandert snel, mensen hebben minder behoefte om een bank te bezoeken.”

In de jaren na de crisis ging bij grote Nederlandse banken het mes fors in het personeelsbestand: ABN AmroING en Rabobank schrapten stuk voor stuk duizenden banen.

Sluiten lokale bankfilialen

Dat is ook terug te zien in de cijfers die het CBS op een rij zette. De meeste banen die verdwijnen zijn die bij lokale bankfilialen, waar er veel van zijn gesloten in de afgelopen jaren.

Het gaat om boekhoudkundigen, administratieve functies en managers in de dienstverlening. “Dat zijn bijvoorbeeld hypotheekadviseurs”, verduidelijkt Van Mulligen. “Van het aantal financieel specialisten en economen zijn er veel minder verdwenen, hoewel door de crisis ook heus wel een aantal traders zijn congé heeft gekregen.”

Enige sector

Tussen 2006 en 2016 daalde het aantal werknemers in de sector met 43.000 tot 212.000, terwijl er in dezelfde periode in Nederland juist 334.000 banen bijkwamen. De financiële sector is de enige sector waar ondanks de economische voorspoed nog steeds banen verdwijnen, vertelt Van Mulligen.

Voor diegenen die hun baan verliezen, is dat meestal niet van harte: het percentage dat een ww-uitkering kreeg in 2016 ligt voor mensen uit de financiële wereld met 43 procent veel hoger dan het gemiddelde van 23 procent.

Ontslag

“Dat wijst erop dat het gros van de mensen die zijn gestopt met werken, eigenlijk gewoon zijn ontslagen”, legt Van Mulligen uit. “In andere sectoren zie je dat meer mensen de branche verlaten omdat ze emigreren of een studie gaan doen.”

Uit onderzoek van het UWV bleek ook al dat bankiers lastig aan de bak komen.

Bron • RTL Z

Print Friendly, PDF & Email
User Avatar

Tanvir