Mr Data Business School | Mr Data Consulting | Mr Data E-Learning | XADAT.NL

Training kopen kosten prijzen vergelijken SAP software prijs en licentiemodel

SAP maakt prijs- en licentiemodel eenvoudiger

25 AUGUSTUS 2014

SAP heeft wijzigingen doorgevoerd in zijn prijs- en licentiemodel waardoor dit veel makkelijker en overzichtelijker moet worden voor zijn klanten. Die klaagden hier al jaren over.

Een belangrijke verandering is de invoering van 35 softwarebundels die bedoeld zijn voor types klanten en zakelijke processen en die een vaste prijsstructuur hebben. Voorheen waren modules allemaal apart geprijsd waarbij rekening gehouden kon worden met een zeer groot aantal meetpunten daarvoor.

Eerder al had SAP een bundeling doorgevoerd bij SAP 360, maar dat was te grofmazig waardoor klanten te veel modules moesten afnemen die zij niet gebruikten. De bundels zijn nu veel meer gericht. Bovendien is de prijsstructuur consistenter; in veel gevallen hangt die nu af van de omzet van de gebruiker.

Diverse gebruikerstypen zijn geschrapt en nieuwe zijn ingevoerd die beter zouden moeten passen bij de dagelijkse praktijk van de gebruikers.

Makkelijker beprijzing

Voor de prijzen is het aantal meetpunten met 70 procent gereduceerd. Nieuwe klanten van SAP kunnen meteen gebruik maken van het nieuwe prijs- en licentiemodel. Bestaande klanten kunnen er naar overstappen, waarbij rekening gehouden wordt met de software waar zij al licenties voor hebben, voor zover die deel uitmaken van een bundel.

Daarnaast heeft SAP nieuwe methodieken ingevoerd voor het goedkeuren van wijzigingen in de licentie- en prijsstructuur. Dat moet voorkomen dat het weer complexer wordt.

SAP voerde eerder dit jaar al wijzigingen door in de licentiestructuur zoals de abonnementsstructuur voor Hana Enterprise Cloud. Het bedrijf benadrukt wel dat niet alle software is opgenomen in bundels.

IT BEHEER
euro's

Dreigende SAP-licentiekosten krijgen verheldering

© CC0 – Flickr,  Peter Linke
11 APRIL 2018

Softwareleverancier SAP claimt al enkele jaren recht op licentiebetalingen door bedrijven die zijn producten op indirecte wijze gebruiken. Grote rechtszaken hebben al precedenten en schrik opgeleverd, maar SAP heeft coulance toegezegd. Duidelijkheid is daarbij telkens uitgebleven. Nu moet een nieuw licentiemodel uitkomst bieden, maar er zijn nog vragen over kosten.

Het is april 2018 en de eerste verjaardag is al gepasseerd van de juridische dreiging van forse licentievergoedingen voor indirect SAP-gebruik. De ERP-software van de Duitse leverancier kent niet alleen betalingsverplichtingen voor direct gebruik, maar ook voor indirecte toegang tot deze bedrijfsprogrammatuur. Dat heeft SAP al gesteld en ook succesvol geclaimd in een rechtszaak die in februari vorig jaar een belangrijk precedent heeft opgeleverd.

Zwaard van Damocles

Sindsdien hangt de dreiging van extra, onvoorziene licentiekosten boven het hoofd van vele andere SAP-gebruikers. Klanten en ook andere softwareleveranciers zien hun bedrijfsvoering onder druk staan of zelfs hun hele verdienmodellen bedreigd worden. SAP-CEO Bill McDermott heeft vorig jaar weliswaar coulance toegezegd in de vorm van empathie met klanten, maar desondanks zweeft de dreiging van achterstallige miljoenenbetalingen nog altijd boven de markt.

Dit klinkt overtrokken, maar is voor zeker twee SAP-klanten al wel duidelijk het geval. Terwijl vele SAP-gebruikers in individuele onduidelijkheid leven over hun licenties, hebben drankproducenten Diageo en InBev al duidelijke boodschappen gekregen: dat ze vele miljoenen verschuldigd zijn aan SAP.

Miljoenenbetalingen

Alcoholproducent Diageo, bekend van onder meer Guinness-bier en Smirnoff-vodka, is in februari vorig jaar geconfronteerd met een gerechtelijke uitspraak, in het voordeel van SAP. De klant heeft een achterstallige betalingsverplichting van vele miljoenen. 64 miljoen euro om precies te zijn, wat bijna gelijk is aan de licentiebetalingen die de drankengigant al had gedaan in de periode van mei 2004 tot november 2015.

Vervolgens heeft SAP zijn pijlen gericht op grootgebruiker Anheuser-Busch InBev en daarbij een recordeis neergelegd. AB InBev is volgens de softwareleverancier nog zo’n 600 miljoen dollar verschuldigd voor indirect gebruik van SAP-systemen. Dit geëiste bedrag is naar buiten gekomen doordat de brouwerijketen het als bedrijfsrisico heeft moeten noemen in zijn financiële rapportage aan de Amerikaanse beurswaakhond SEC. AB InBev en SAP zijn hierover in arbitrage gegaan.

Onzekerheid, door complexiteit

Vervolgens was het onzekerheid troef over indirect gebruik van SAP-software en de hoogte van daarvoor verschuldigde licentiebetalingen. In het geval van Diageo gaat het om koppelingen met Salesforce.com en toegang vanaf tablets. In het geval van AB InBev gaat het om een optelling van direct en indirect gebruik door werknemers van SAP-systemen en daarin opgeslagen data. De complexiteit en eventueel maatwerk van softwarelicentie-overeenkomsten (SLA’s), systeemconfiguraties en ICT-infrastructuren zorgen voor onoverzichtelijkheid.

Softwareleverancier SAP doet nu een eerste concrete stap om hier helderheid in te brengen. In een positief geformuleerd persbericht wordt een nieuw licentiemodel voor indirecte toegang aangekondigd: “Aangedreven door ongeëvenaarde samenwerking met gebruikersgroepen, klanten, partners en industrie-analisten”.

Nog kostenvragen

De genoemde gesprekspartners die hebben meegewerkt, zijn in de praktijk ook juist criticasters van de onduidelijkheid over indirecte toegang. Het internationale netwerk van SAP-gebruikersgroepen, SUGEN (SAP User Group Executive Network), verwelkomt nu het nieuwe licentiemodel, maar plaatst er nog wel enkele kanttekeningen bij. Zo is het nog onduidelijk wat de kostenimpact is van overstappen op het nieuwe licentiemodel.

SUGEN vraagt SAP om een openlijke herhaling van de belofte die het bedrijf vorig jaar heeft gemaakt: dat implementatie van het nieuwe model geen verdere kosten met zich meebrengt. Deze toezegging is wel gebonden aan gelijkblijvende inzet van de software, wat SUGEN omschrijft als ‘de bedrijfswaarde en de scope van het SAP-gebruik’.

Klantvertrouwen terugwinnen

De Duitse leverancier heeft nu wel aangekondigd in de loop van dit jaar nieuwe meet- en audit-tools te introduceren waarmee klanten en partners dan indirecte toegang tot de software in kaart kunnen brengen. “Dit betekent dat gebruikers in Q1 2019 iedere potentiële kostenimpact in kaart kunnen brengen”, zegt voorzitter Gianmaria Perancin van SUGEN in een eigen persbericht van de verenigde gebruikersgroepen. Hij stelt dat SAP met de gevraagde openlijke herhaling van de belofte “grote stappen kan zetten in het terugwinnen van het klantvertrouwen”.

SAP Business One prijzen-tabel

Wilt u overstappen op SAP Business One dan hebt u de keuze het pakket in een keer aan te schaffen (on-premise) of te kiezen voor SAP Business One Cloud, waarbij u “huurprijzen” betaalt.

SAP Business One On-Premise prijzen

U hebt – per medewerker – keuze uit een Limited versie of zo u wilt een Professional-versie. De professional user heeft meer opties. Onze adviseurs vertellen u hier graag alles over. De aanschafkosten van deze pakketten zijn:

SAP Business One
On-Premise
Professional User
SAP Business One
On-Premise
Limited User
€ 2.700,-* € 1.400,-*
*Dit zijn éénmalige aanschafprijzen, excl. jaarlijkse kosten, installatie en implementatie

SAP Business One Cloud prijzen

Kiest u liever voor SAP Business One Cloud, dan betaalt u een vast bedrag per maand en hebt opnieuw de keuze tussen Professional User of Limited User. De prijzen zijn:

SAP Business One
Cloud
Professional User
SAP Business One
Cloud
Limited User
€ 91,- per maand* € 47,- per maand*
*Dit zijn maandelijkse gebruikersprijzen, exclusief installatie en implementatie, exclusief hosting

Professional users versus limited users

SAP Business One kent professional en limited users. De belangrijkste verschillen tussen deze twee gebruikersrollen zijn:

 • Professional users hebben toegang tot alle modules en functionaliteiten binnen SAP Business One. Professionele gebruikers zijn vaak directeur, CEO of zitten in het managementteam. Deze gebruikers moeten op dagelijkse basis business beslissingen nemen.
 • Limited users hebben toegang tot alle belangrijkste functionaliteiten als het gaat om Sales, Inkoop en / of de CRM modules. Deze gebruikers werken meestal in de Sales, Marketing of Klantenservice-afdelingen in een bedrijf.

Welke modules precies voor welke gebruikersrol beschikbaar zijn, kunt u in de onderstaande tabel bekijken.

License Comparison Chart for SAP Business One (sap.com) (PDF)

Kosten voor installatie en implementatie

De prijzen die u betaalt voor de installatie en implementatie van SAP Business One zijn gebaseerd op het aantal dagen dat de specialisten van Logres Business Solutions voor u aan het werk zijn.

Hoeveel consultancy dagen benodigd zijn voor uw bedrijf is sterk afhankelijk van het aantal medewerkers, de complexiteit van uw organisatie en de mate van ondersteuning die u van ons verlangt.

Indien u dat wenst maken wij voor u graag vooraf een inschatting op basis van de beschikbare gegevens. Op die manier kunt u de complete prijs van het gehele traject enigszins in kaart brengen en weet u ongeveer met welke investering u rekening moet houden.

Adviesgesprek aanvragen

In gesprek over SAP Business One prijzen? Onze adviseurs leggen u graag alles uit over onze prijzen, werkwijze en service. Of heeft u andere vragen? Stel deze gerust! Wij beantwoorden uw vraag altijd binnen twee werkdagen.

SAP licenties: Hoe zit het met het nieuwe licentiemodel voor indirect gebruik?

Op 10 april jl. lanceerde SAP haar nieuwe licentiemodel omtrent indirect gebruik, gebruik zonder een named-userlicentie en een SAP userinterface. Wat de precieze impact is van het nieuwe licentiemodel is voor velen echter nog onduidelijk. Lees in dit blog waarom er een nieuw licentiemodel is, voor wie het model geldt, wat de belangrijkste punten zijn binnen dit model en hoe het zit met de SAP licentiekosten.

Waarom is er een nieuw licentiemodel?

De manier waarop SAP software wordt gebruikt is in de loop van de jaren veel veranderd. Naast het feit dat medewerkers van klanten van SAP de software gebruiken wordt de software nu ook gebruikt door klanten van klanten, business partners en/of een third-party applicaties. Dit wordt ook wel indirect gebruik genoemd.Voor meer informatie over indirect gebruik lees onze blog: ‘SAP indirect gebruik: wat houdt het in?’

180703_VNSG-blog2-nieuw-licentiemodel_v2.pdf - Adobe Acrobat Pro

Het licentiemodel dat bij dit indirect gebruik hoort was tot voor kort niet meegegaan met de snelle ontwikkelingen die plaatsvonden rondom de software. Hoewel de software meer en meer werd gebruikt zonder een named-userlicentie en een SAP userinterface waren de regels omtrent indirect gebruik onduidelijk en voor verschillende interpretaties vatbaar. Het nieuwe licentiemodel voor indirect gebruik van SAP is in het leven geroepen om deze onduidelijkheden weg te nemen bij gebruikers. Het transparanter maken van het licentiemodel ligt ten grondslag aan dit nieuwe model.

Voor wie geldt het nieuwe licentiemodel?

Het nieuwe model geldt automatisch voor nieuwe SAP klanten. Voor bestaande klanten is dit optioneel. Bestaande klanten kunnen ervoor kiezen om met een volledig nieuw contract over te stappen naar het nieuwe licentiemodel, deze als addendum toe te voegen bij het huidige contract of – wanneer zij tevreden zijn – om bij het oude model te blijven.

De belangrijkste verandering van het nieuwe licentiemodel

HDe belangrijkste verandering is dat SAP de licenties voor indirect gebruik berekent op basis van het creëren van bepaalde documenten, die vallen onder de volgende negen documenttypes:

 • Sales Document;
 • Purchase Document;
 • Invoice Document;
 • Manufacturing Document;
 • Material Document;
 • Quality Management Document;
 • Service & Maintenance Document;
 • Financial Document;
 • Time Management Document.

Worden er documenten van deze document types aangemaakt door gebruik van buitenaf, dan moet daarvoor betaald worden via een afgesproken aantal documenten per jaar.

Neem bijvoorbeeld een verkooporder: als iemand in een niet-SAP applicatie verkooporders aanmaakt en op de achtergrond SAP ERP gebruikt, dan wordt er dus een verkooporder aangemaakt vanuit een extern systeem. Deze verkooporder telt nu als document waarvoor een licentie vereist is. Voor vervolgdocumenten die ná de initiële creatie van deze verkooporder in SAP ERP worden aangemaakt, zoals bijvoorbeeld een invoice item, zijn geen SAP licenties voor indirect gebruik vereist.

PROEFLIDMAATSCHAP
Sluit je aan bij de Mr Data Membership en haal het maximale uit SAP!
‘Leren door ervaringen van collega SAP-gebruikers’

SAP licentiekosten: wanneer moet je wel of niet betalen?

Wanneer één van de negen document types wordt gecreëerd via indirect gebruik zijn er SAP licenties benodigd. Per licentie worden er SAP licentiekosten in rekening gebracht. Documenten die buiten deze negen document types vallen en vervolgdocumenten die naar aanleiding van deze creatie automatisch worden aangemaakt zijn kosteloos. Ook worden er geen extra SAP licentiekosten in rekening gebracht wanneer deze documenten worden gelezen, gewijzigd of verwijderd via indirect gebruik. Wanneer je moet betalen hangt sterk af van de situatie. De kosten kunnen namelijk fluctueren op basis van het totaal aantal documenten dat van buitenaf wordt aangemaakt, de prijs per document en specifieke korting die je als organisatie ontvangt.

Sparren met experts

Wil je meer weten over het nieuwe licentiemodel en wat dit betekent voor jouw organisatie? Mr Data Consulting biedt de mogelijkheid te sparren over het gebruik van SAP en kennis te delen met andere SAP gebruikers.

Vraag hier een adviesgesprek over indirect gebruik aan.

Print Friendly, PDF & Email