Het voorbeeld CV voor ZZP’ers en Freelancers

Het CV, ook wel curriculum vitae is het visitekaartje voor u als ZZP’er of freelancer gericht aan de ondernemingen waar u solliciteert. Hoe anders is het CV van een zzp’er nu vergeleken met een regulier cv? Als ZZP’er en freelancer zet je op je cv: ervaringen, kwaliteiten en expertise die je als zelfstandige hebt opgedaan.
Het cv geeft een helder en duidelijk beeld van je ervaring en kwaliteiten. Echter, het cv dient enkel de basis om het eerste persoonlijk contact te leggen met een mogelijke opdrachtgever. Een goed en duidelijk cv biedt je aanzienlijk meer kansen op een kennismaking dan je concurrent. Om een goed cv op te stellen is het verstandig dit te doen aan de hand van een cv voorbeeld. Zo voorkom je schoonheids foutjes en zie je geen belangrijke details over het hoofd.
Als freelancer of ZZP’er heb je al snel veel werkervaring bij meerdere werkgevers. Een curriculum vitae kan hierdoor met alle vermeldde opleidingen en vaardigheden, als snel te lang worden. Het is verstandig het cv niet te lang, maar juist kort en krachtig te houden. Zorg dat je met 3- 4 pagina’s uit de voeten kunt, anders wordt het te veel en rommelig (het advies van een regulier cv is 0-2 pagina’s)
Relevantie
Omdat een ZZP’er en freelancer vaak werk verricht voor uiteenlopende werkgevers, is het vaak beter om bij verschillende soorten werkzaamheden bepaalde ervaringen juist wel of juist niet te vermelden. Een flexibele ZZP’er werkt daarom met verschillende CV’s waarin verschillende ervaringen en kwaliteiten beter worden toegelicht. Afhankelijk van de opdracht die wordt aangeboden.
Wanneer voor een tijdelijke opdracht een specifieke set aan ervaring en eisen wordt gesteld, is het zaak juist hier op in te spelen met je cv. Ons advies is daarom onderscheidende factoren te vermelden waarom jij juist het meest geschikt bent voor de tijdelijke job. Een goed verzorgd en vormgegeven cv zal zorgen dat jouw cv niet over het hoofd wordt gezien, maar juist beter wordt bekeken.
Het cv voor ZZP en Freelancers
Onze tip: werk vanuit een uitgebreid basis cv waarin al je werkervaring, kennis en opleidingen vermeld. Dit basis cv is makkelijk en snel aan te passen aan de vacature waarop je solliciteert. Zo bespaar je je een hoop moeite bij het verkrijgen van opdrachten en lever je snel een goed cv af!
Een aantal voorbeeld CV’s voor ZZp’ers en Freelancers:
Hoe kom je als ZZPer in de crisistijd aan een baan?
De meest gestelde sollicitatiegesprek vragen
Vertel eens wat over jezelf
De eerste is natuurlijk niet echt een vraag, maar je kunt erop rekenen dat dit je zal worden gezegd tijdens een sollicitatiegesprek. Vaak is het zelfs het eerste wat een recruiter van je wil weten. Het geeft je de kans om jezelf te laten zien. Niet door te vertellen waar je geboren bent en hoe je ouders heten, maar door te laten merken dat je geschikt bent voor de baan. Vertel kort en bondig welke werkervaring je hebt, wat je drijft, wat je passie is en waar je goed in bent. Laat weten naar welke uitdagingen je op zoek bent in een baan. Je kunt hier een persoonlijk tintje aan geven door je hobby’s te delen, maar wijd hier niet teveel over uit.
Wat zijn je sterke en zwakke punten als werknemer?
Benadruk met je sterke punten jouw toegevoegde waarde voor het bedrijf. Geef een aantal vaardigheden met concrete voorbeelden die bij de functie goed van pas zullen komen. Lees je hiervoor in over het bedrijf: waar zijn zij naar op zoek, wat zijn hun doelen? Probeer als zwakke punt niet nog een sterk punt te verkopen onder het mom van ‘ik werk soms veel te hard’. Geef echt aan wat je aan jezelf wilt verbeteren en hoe je dat denkt te bereiken. Hiermee laat je zien dat je zelfinzicht hebt.
Wat spreekt je aan in ons bedrijf?
Door deze vraag te stellen weet een potentiële werkgever direct of jij je goed hebt ingelezen voor het gesprek. Met een treffend antwoord kun je dus aangeven dat je moeite hebt gedaan voor je sollicitatiegesprek en dat je daadwerkelijk graag voor het bedrijf wilt werken. Doe onderzoek via Google en geef tijdens je sollicitatiegesprek een samenvatting van het beeld dat je bij het bedrijf hebt. Voeg daaraan toe wat je hierin aanspreekt en waar jij als werknemer jouw steentje bij zou kunnen dragen.
Wat houdt deze functie volgens jou in?
Wijd niet te veel uit tijdens je antwoord op deze vraag, maar geef kort weer welke taken en verantwoordelijkheden je verwacht. Zijn bepaalde aspecten van de functie je nog niet helemaal duidelijk? Geef dit dan eerlijk aan.
Waarom denk je dat je geschikt bent voor de functie?
Om deze vraag treffend te kunnen beantwoorden, moet je je goed bewust zijn van je kwaliteiten. Wat kun of weet jij wat andere sollicitanten niet kunnen of weten? Benadruk hierbij in het kort de prestaties die je behaald hebt en de ambities die je hebt, die relevant zouden kunnen zijn voor de functie. Geef je potentiële werkgever goede redenen om juist jou aan te nemen.
Waar zie jij jezelf over 5 jaar?
Ook deze vraag staat tussen de meest gestelde sollicitatiegesprek vragen en deze hoef je niet altijd naar waarheid te beantwoorden. Want ook al wil jij stoppen met werken als je eenmaal moeder bent, dan hoeft je werkgever dat nog niet te weten. Breng doelstellingen naar voren die je in je werk zou willen behalen en die relevant zijn voor de vacature. Je ambities moeten globaal passen bij de functie waarnaar je solliciteert. Zo laat je jouw oprechte interesse blijken om de functie te mogen vervullen. Je potentiële werkgever kan vervolgens bedenken of jullie doelen op elkaar aansluiten.
Het voorbeeld CV voor ZZP’ers en Freelancers

Heb je zelf nog vragen?
Dit is natuurlijk een strikvraag, want het is niet de bedoeling dat je hier ontkennend op antwoord. Door zelf vragen te stellen, laat je zien dat je daadwerkelijk aandacht hebt besteed aan de sollicitatie en de baan graag wilt. Toon je interesse door een aantal vragen voor te bereiden door middel van online onderzoek. Hoe hoger de functie waarnaar je solliciteert, des te scherper wordt verwacht dat je vragen zullen zijn. Zorg dat zeker één vraag over de functie gaat waarnaar je solliciteert en één vraag over de firma zelf. Vraag wat je verantwoordelijkheden zullen zijn, met of onder wie je zult werken, of wat de doorgroeimogelijkheden zijn. Over het bedrijf kun je vragen wat de toekomstvisie is, welke nieuwe plannen ze hebben en of er in ploegdiensten wordt gewerkt.
Heb je jouw antwoorden op bovenstaande sollicitatiegesprek vragen goed voorbereid, dan zal het gesprek in de meeste gevallen prima verlopen. Natuurlijk zijn er nog tal van andere vragen die gesteld kunnen worden, maar deze vragen zullen het zwaarst wegen tijdens je beoordeling als potentiële werknemer. We wensen je succes met de voorbereiding op je sollicitatie.
Afsluiting sollicitatiebrief

Heb je een pakkende sollicitatiebrief geschreven en ligt je cv al klaar? Dan ben je er bijna: alleen nog even een goede afsluiting bedenken voor je sollicitatiebrief. Dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Want niet alleen de eerste indruk, maar ook de laatste woorden blijven vaak hangen: was je spontaan, zette je aan tot actie, of kwam je juist weifelend of arrogant over? We helpen je met een aantal afsluiting sollicitatiebrief tips.
Waarom is het slot van je brief zo belangrijk?
Vaak wordt er door sollicitanten veel meer waarde gehecht aan de aanvang van hun sollicitatiebrief dan aan het einde. En dat is raar, want dit einde is zowel de call to action van je brief als het laatste wat een recruiter bijblijft na het lezen van je brief. Je wilt een positieve indruk achterlaten die blijft hangen met een zin die opvalt. Is je brief van uitstekende kwaliteit, maar sluit je deze slecht af, dan kan deze ene zin ervoor zorgen dat je niet op sollicitatiegesprek wordt gevraagd.
Veelgemaakte fouten bij het afsluiten
Laten we om te beginnen vertellen wat je niet moet doen. Wanneer je dan straks zelf een passend einde voor je sollicitatie schrijft, weet je in ieder geval welke fouten je moet vermijden. Want eigenlijk is de afronding van je sollicitatiebrief niet meer dan een groet en geen:
- Lang verhaal dat 3-4 regels overschrijdt
- Te formele groet zoals ‘hoogachtend’ of ‘in afwachting van uw reactie’
- Te informele groet zoals ‘houdoe’ of ‘doei’: dat kan echt niet
- Te commercieel stuk waardoor de afsluiting van je brief meer lijkt op een reclameboodschap
- Onzekere afsluiting met de werkwoorden hopen of (af)wachten zoals ‘ik wacht met spanning op uw reactie’
- Te zelfverzekerde afsluiting waarin je aangeeft dat je er al vanuit gaat dat je op gesprek wordt gevraagd: dit kan arrogant overkomen
- Ontbreken van een afsluiting waardoor de brief plotseling eindigt
Maak er ten slotte geen heel ingewikkeld en creatief verhaal van, maar geef duidelijk doch vriendelijk aan waarom de recruiter nu juist jou uit zou moeten nodigen op gesprek.
Goede afsluiting sollicitatiebrief
Nadat we je op het hart gedrukt hebben hoe het niet moet, laten we je natuurlijk ook zien hoe het wel moet. Hieronder een paar tips voor het afronden van je sollicitatiebrief:
- Laat ook in je afsluiting je enthousiasme blijken om in de beschikbare functie en juist voor dit bedrijf te werken.
- Zorg voor een originele afsluiter en neem voorbeeldzinnen niet letterlijk over: geef er je eigen draai aan.
- Geef sowieso aan dat je graag op gesprek komt voor verdere toelichting: dit is de call to action in je brief.
- Bedank de lezer dat hij de tijd heeft genomen om je brief te lezen.
- Zet onder de afsluitende alinea van je sollicitatiebrief een formele groet. ‘Met vriendelijke groet’ is de meest gebruikte groet onder een formele brief.
Een aantal voorbeelden van goede afsluitingen zijn:
- Voor meer informatie over mijn kennis en ervaring verwijs ik u graag naar mijn cv. Natuurlijk ben ik ook bereid het een en ander toe te lichten in een kennismakingsgesprek.
- Graag geef ik in een sollicitatiegesprek nadere toelichting op mijn sollicitatie.
- Graag zie ik uw reactie graag tegemoet.
- U heeft nu een eerste indruk van mij. Graag vertel ik u in een gesprek meer over mijn ervaringen.
- Mijn motivatie en kwaliteiten kom ik graag in een kennismakingsgesprek toelichten. Ik zie een uitnodiging hiervoor met belangstelling tegemoet.
- Hartelijk dank voor het lezen van mijn sollicitatiebrief. Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u mij telefonisch benaderen.
Controleer je brief en neem de tijd
Het concept van je brief is na het toevoegen van de afsluiting af. Dat betekent niet dat deze direct op de bus kan: slaap er nog een nachtje over. Dit kan ervoor zorgen dat je nog iets te binnen schiet wat je graag toe zou voegen. Ook kun je de brief de volgende dag nog eens met een frisse blik overlezen. Daardoor besluit je misschien zinnen te herschrijven omdat ze niet prettig lezen, of valt je dat ene kleine foutje ineens op. Laat ten slotte een kritische lezer je sollicitatiebrief nog eens nalezen. Is je brief helemaal in orde, dan kun je hem op de bus of mail doen. Wie weet wordt je dan binnenkort uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.
Een Sollicitatiebrief schrijven: Hoe, Tips & Voorbeelden

Voorbereiding sollicitatiebrief
Een goede voorbereiding is het halve werk, ook voor wat betreft het schrijven van een sollicitatiebrief. Lees van te voren de vacature goed door. Zo weet je exact wat de functie inhoudt en ken je de kwaliteiten waarnaar de werkgever op zoek is. Verwerk de opleiding en ervaring die in de vacature gevraagd wordt zo goed mogelijk in je sollicitatiebrief. Daarnaast is het fijn om te weten bij wat voor een organisatie je terechtkomt wanneer je op de functie solliciteert. Google het bedrijf en probeer mensen te spreken die de organisatie of zelfs de contactpersoon achter de vacature kennen. Dit is meteen een mooi moment om een goede indruk achter te laten.
Gerichte sollicitatiebrief
Het eerste onderdeel van een sollicitatie bestaat uit een sollicitatiebrief voorzien van curriculum vitae, oftewel het cv. Deze schriftelijke sollicitatie dient als eerste selectiemethode voor de recruiter of werkgever. Met je sollicitatiebrief en je cv dien je je te onderscheiden van andere kandidaten. Om je daarbij te helpen lichten we in dit artikel een gerichte sollicitatiebrief toe.
Open sollicitatiebrief
Wanneer je graag voor een bepaald bedrijf wilt werken waar momenteel geen vacatures beschikbaar zijn, dan kun je een open sollicitatiebrief insturen. De inhoud van een dergelijke open sollicitatiebrief verschilt niet veel van die van een gerichte sollicitatiebrief. In plaats van je kennis en vaardigheden te benadrukken die bij de functie passen, benadruk je nu jouw oprechte interesse in het bedrijf. In je brief laat je duidelijk merken waarom jij als werknemer een goede aanwinst voor het bedrijf zou zijn.
Opbouw sollicitatiebrief
In je sollicitatiebrief is het natuurlijk niet de bedoeling dat je de inhoud van jouw cv nog eens herhaalt. Maar wat is dan wel een goede sollicitatiebrief? We helpen je door de opbouw van een sollicitatiebrief duidelijk onder elkaar te zetten. Door deze indeling erbij te pakken wanneer je jouw brief gaat schrijven, weet je wat je kunt vermelden en vergeet je geen belangrijke informatie. We nemen de opbouw stap voor stap met je door:
Inleiding
In de inleiding beschrijf je waar je de vacature bent tegengekomen en laat je duidelijk je enthousiasme daarover merken. Geef aan dat je wilt solliciteren naar de functie. Bel van te voren naar de organisatie en vraag naar de huidige status van de vacature en naar meer informatie over het bedrijf. Benoem de persoon waarmee je gesproken hebt vervolgens in de inleiding.
Motivatie
Geef hier aan waarom jij een aanwinst bent voor het bedrijf. Laat duidelijk merken wat jij te bieden hebt dat aansluit op de functie. Geef aan dat je begrijpt waar het bedrijf naar op zoek is in een werknemer en dat jij deze leegte vult met jouw vaardigheden en kennis. Geef nieuwe informatie naast wat al in je cv vermeld staat. Ga bijvoorbeeld dieper in op de functieomschrijving, gebruik informatie die je in het bovengenoemde telefoongesprek hebt ingewonnen, of informatie die je via derden hebt verkregen.
Match
Licht twee relevante eigenschappen die in je cv staan uit, om aan te tonen dat jij de geschikte match voor de functie bent. Dit sluit aan op je motivatie in de eerdere alinea. Benadruk deze eigenschappen met voorbeelden uit het verleden of uit je cv. Probeer de informatie uit je cv niet te herhalen, maar bied liever nieuwe informatie over jezelf aan.
Afsluiting
De afsluiting van je sollicitatiebrief houd je het best beknopt en komt al gauw neer op een formele afsluiting. Het is heel belangrijk om aan te geven dat je graag uitgenodigd wordt voor een persoonlijk gesprek om je brief en cv toe te lichten. Maak gebruik van actieve (‘Graag stel ik mij verder voor in een persoonlijk gesprek’) in plaats van passieve taal (‘Ik hoop dat ik op gesprek mag komen’).
Voorbeeld sollicitatiebrief
Adres: Je eigen adres en e-mailadres
Vincent de Kort
Straatnaam 52
1073 LP Amsterdam
emailnaam@hotmail.com
Adres werkgever en datum van opstellen
Janssen & Co Advocaten
T.a.v. de heer Janssen
Straatnaam 18
2595 AA Den Haag
Amsterdam, 16 oktober 2018
Onderwerp in een wat groter lettertype: To-the-point
Onderwerp: Sollicitatie HR Officer
Aanhef
Geachte heer Janssen,
Inleiding: Enthousiast begin met aanleiding tot solliciteren
Op Indeed kwam ik de vacature voor HR Officer bij Janssen & Co Advocaten tegen. Van uw medewerker Mathilde de Jong heb ik telefonisch vernomen dat deze vacature bij uw gerenommeerde bedrijf nog niet is vervuld. Na een gedegen opleiding heb ik een jarenlange ervaring als HR Assistent en later als HR Officer opgedaan. De functie bij Janssen & Co Advocaten is niet alleen relevant, maar spreekt mij ook enorm aan en ik solliciteer dan ook graag op deze vacature.
Motivatie: Waarom je deze baan graag wilt bemachtigen
Voor de functie van HR Officer geeft u aan op zoek te zijn naar een gekwalificeerde kandidaat met minstens 5 jaar ervaring als HR Officer of in een vergelijkbare functie. Zoals u in mijn cv kunt zien voldoe ik aan deze eisen en in mijn baan als HR Officer bij Travel B.V. ben ik bovendien op internationaal niveau werkzaam geweest. Ik ben erg enthousiast over uw bedrijf en heb in mijn telefoongesprek met mevrouw de Jong vernomen dat het werknemersbestand van vergelijkbare grootte is als van het bedrijf waar ik mijn vorige functie bekleedde. De dynamiek van een dergelijk bedrijf is mij erg goed bevallen. Bovendien spreekt uw werknemersbeleid dat ik op de website van het bedrijf ben tegengekomen, mij persoonlijk erg aan.
Het voorbeeld CV voor ZZP’ers en Freelancers

Match: Waarom jij geschikt bent voor de functie
Zoals u in mijn cv al gezien hebt, heb ik ruim 8 jaar ervaring als HR Officer bij Travel B.V. Na een reorganisatie heb ik mijn werk daar helaas op moeten geven. Mijn vorige werkgevers zullen echter graag bevestigen dat ik met aandacht en gevoel een goede verstandhouding met de werknemers aldaar onderhouden heb.
Afsluiting: kort en krachtig
Om bovenstaande feiten toe te lichten en omdat mijn vaardigheden zoals u ziet uitstekend op de functie aansluiten, word ik graag uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek. Ik zie ernaar uit van u te horen.
Met vriendelijke groet,
(Handtekening)
Vincent de Kort
Bijlage: cv
Competenties
Door je competenties in je sollicitatiebrief te vermelden, geef je weer welke vermogens je hebt die inzicht, vaardigheid, kennis en een correcte houding vereisen. Deze vermogens helpen je bij het bereiken van doelen in concrete werksituaties en dit zijn vaardigheden die je door ervaring hebt geleerd. Aan de hand van competenties kan een werkgever bepalen of je de juiste persoon bent voor de functie en of je geschikt bent om te werken binnen het bedrijf. Werkgevers willen niet langer weten wat je kent, maar wat je kunt. Door deze competenties in je sollicitatiebrief te verwerken heb je de kans om de punten waarin jij als werknemer uitblinkt te benadrukken en erop in te gaan. Voorbeelden van competenties zijn assertiviteit, betrokkenheid, collegialiteit, initiatief, netwerken en omgaan met werkdruk.
Analyse
Vervolgens komen we op het punt waarop je jouw sollicitatiebrief analyseert. Hieronder staan een aantal voorbeelden van punten die een werkgever graag terugziet in je sollicitatiebrief. Probeer dus zoveel mogelijk, zo niet alle punten terug te laten komen in je brief.
- Een duidelijke motivatie en ambitie
- Kort en krachtige taal voor een goede leesbaarheid
- Je meest relevante competenties voor de functie
- Een toon die past bij de functie waarop je solliciteert
- Eerlijkheid en dus correspondentie van feiten met bijvoorbeeld je LinkedIn profiel
En dan zijn er natuurlijk de punten die je beter achterwege kunt laten:
- Clichés of standaardzinnen
- De eerste zin met ‘ik’ beginnen, of teveel zinnen met ‘ik’ beginnen.
- Gebruik van afkortingen
- Type- en spelfouten
- Herhalen van alle informatie uit je cv
Laat je sollicitatiebrief nadat je deze zelf gecontroleerd hebt ook nakijken door iemand anders. Deze kan je wijzen op zinnen die niet prettig lopen, ontbrekende informatie, of spelfouten waar je zelf overheen gelezen hebt.
En dan nog het cv
Bij een goede sollicitatiebrief hoort ook een goed cv. Hierin kun je al je kennis en vaardigheden kwijt, waar je in je sollicitatiebrief geen plaats voor hebt. Zet deze puntsgewijs onder elkaar. De meest gebruikte volgorde is van meest recente werkervaring, tot minst recente opleiding. Daaronder kun je relevante hobby’s en cursussen kwijt. We hebben een cv voorbeeldvoor je op de website staan, zodat ook je cv er straks uitziet om door een ringetje te halen.
Het voorbeeld CV voor ZZP’ers en Freelancers
