Mr Data Business School | Mr Data Consulting | Mr Data E-Learning | XADAT.NL

‘Ontslagen bankiers blijven langer in WW door zak geld bij vertrek’

22 november 2016 10:32

Beeld © ANP

Werknemers in de financiële sector vinden minder snel een nieuwe baan nadat ze zijn ontslagen. Dat kan komen doordat ze vaak vertrekregelingen van hun werkgever krijgen, waardoor ze minder de noodzaak voelen om snel aan andere te vinden, zegt het UWV.

In het rapport ‘Perspectieven voor WW-ers, vanuit de financiële dienstverlening’, schrijft het UWV dat van alle werknemers 65 procent binnen een jaar weer een baan heeft. Bij werknemers die uit de financiële sector komen geldt dat maar voor 38 procent.

Voor een deel komt dat verschil doordat medewerkers bij banken en verzekeraars gemiddeld ouder zijn, hoger opgeleid, vaker in vaste dienst zijn en fulltime werken. Maar gecorrigeerd voor die factoren komen werknemers uit de financiële sector nog altijd minder snel aan een andere baan.

‘Minder noodzaak door zak geld’

Wat er dan precies speelt, dat gaat het UWV nog nader onderzoeken, maar het noemt al wel een paar mogelijke oorzaken. Misschien krijgen werknemers een langer outplacementtraject, denkt het UWV. Daardoor gaat misschien een deel van hen weer aan de slag voordat ze een WW-uitkering krijgen.

Interessant is verder dat ex-werknemers uit de financiële sector vaak aanvullende (vertrek)regelingen krijgen vanuit een sociaal plan, waardoor de economische noodzaak om iets nieuws te zoeken ‘wellicht’ minder groot is volgens het UWV.

Wat ook nog kan, denkt het UWV, is dat werklozen die eerder bij onder meer een bank of verzekeraar werkten, hele specifieke werkervaring hebben. Daardoor kan het lastiger voor ze zijn om in een andere sector of bij een andere werkgever terecht te komen.

Veel banen verdwenen in financiële sector

In de financiële sector zijn de afgelopen jaren forse klappen gevallen, mede door de opkomst van internet. Tussen 2008 en 2014 verdwenen er in heel Nederland zo’n 300.000 banen, oftewel een daling van 4,1 procent. In de financiële sector verdwenen 35.000 banen, oftewel 13 procent. Dat is meer dan één op de acht banen.

Vorig jaar daalden het aantal banen met nog eens 6.000, terwijl het UWV voor de periode 2016 en 2017 uitgaat van een verlies van nog eens 10.000 banen.

Onder meer ABN Amro en ING kondigden recent aan duizenden extra banen te schrappen. De grootste klappen vallen evenwel bij Rabobank: eind 2015 werd het ontslag aangekondigd van 9000 medewerkers. Eerdere reorganisaties in 2013 en 2014 hadden al zo’n 10.000 banen gekost. Ook in omringende landen wordt flink gesaneerd in financiële sector.

Minder kansen voor boekhouder en receptioniste

Doordat er meer werk verloren zal gaan, zullen nieuwe functies niet voor het oprapen liggen, denkt het UWV. Financieel specialisten en economen hebben wel meer een beduidend grotere kans om een nieuw baan te vinden dan boekhoudkundig medewerkers, receptionisten en telefonisten, aldus het UWV.

Veel van de werkzoekenden uit de sector gaan uiteindelijk in een andere branche aan het werk. Ook worden ze vaak uitzendkracht of ze beginnen voor zichzelf als zzp’er.

Meer op rtlz.nl:

Bron • RTL Z

Print Friendly, PDF & Email
User Avatar

Tanvir