Massaontslag bij Booking: 4000 medewerkers komen op straat te staan
Reissite Booking.com gaat een kwart van het personeel ontslaan. Wereldwijd werken er zo’n 17.000 mensen voor het bedrijf. Hoeveel ontslagen er in Nederland vallen is niet bekend. In Amsterdam werkt ongeveer een derde van al het personeel van het boekingsplatform. Vakbond FNV vreest voor een reorganisatie van Amerikaanse proporties. ,,Ze hoeven niet nu aan te komen met het verhaal dat er geen geld meer is.”
Reisorganisaties overal ter wereld voelen de gevolgen van de coronacrisis. Booking.com ook, dus worden er nu massaontslagen doorgevoerd. Wereldwijd werken 17.500 mensen bij het van oorsprong Nederlandse bedrijf. Booking.com zegt tot 25 procent van het personeel te willen ontslaan, wat neerkomt op iets meer dan 4000 werknemers.
‘Als gevolg van de crisis moeten wij, net als veel andere reisorganisaties, helaas de uiterst moeilijke stap zetten om ons wereldwijde personeelsbestand in te krimpen’, aldus een woordvoerder van Booking.com in een statement per e-mail. Volgens deze woordvoerder worden ook in Nederland mensen ontslagen. De komende weken moet duidelijk worden hoeveel werknemers precies worden getroffen per afdeling en land.
In Amsterdam werken op tien verschillende locaties zo’n 5500 medewerkers, bijna een derde van het totale personeelsbestand. Booking.com is een van de grootste werkgevers in de hoofdstad. Het personeel is vanochtend per videoboodschap van topman Glenn Fogel ingelicht over het massaontslag. ,,Het stemt mij erg verdrietig dat we zijn waar we zijn, maar ik weet dat er een toekomst is voor ons allemaal’’, vertelde hij de medewerkers van het miljardenbedrijf.
Kritiek
Booking.com vroeg in april overheidssteun via de NOW-regeling aan en kreeg daar veel kritiek op. Politici, vakbonden en horecaeigenaren vonden dat het bedrijf de tegenslag zelf had moeten opvangen, omdat het in de afgelopen jaren miljardenwinsten behaalde. In 2019 nog werd er een winst geboekt van meer dan vier miljard euro. Zakenblad Quote meldde dat het bedrijf via gunstige regelingen met de Belastingdienst de afgelopen jaren bijna 1,8 miljard euro belastingvoordeel genoot.
Vorige maand bleek dat Booking uiteindelijk zo’n 64 miljoen euro loonsteun kreeg, en daarmee na KLM en NS de grootste ontvanger was van het Nederlandse steungeld. Zonder de steun was het aantal werknemers dat ontslagen had moeten worden waarschijnlijk nog groter geweest, stelt een woordvoerder. Het management van Booking.com kondigde eerder aan een vijfde van het salaris in te leveren, in aanvulling op de salarisbeperkingen die het bestuur zichzelf daarvoor al had opgelegd.
Overheidssteun
Ondanks de kritiek op de overheidssteun hoeft het bedrijf volgens een woordvoerder van het UWV niet te vrezen voor een ontslagboete na de ontvangen loonsubsidie. Het UWV legt uit dat voor de eerste NOW-ronde gekeken wordt naar de totale salariskosten van maart tot en met mei. Die moeten dan net zo hoog zijn als in januari. Doelend op het feit dat er gedurende de eerste periode van de coronacrisis dan niemand ontslagen mag zijn.
Bij de tweede ronde van de overheidssteun deed Booking.com geen aanvraag. ‘Onze beslissing om geen verlenging van de NOW-regeling van de overheid aan te vragen was geworteld in de noodzaak om ons te richten op lange-termijnoplossingen’, klinkt het in een verklaring van het bedrijf. De reisgigant zegt een structuur te willen creëren die in lijn ligt met de verminderde vraag naar reizen. Die vraag blijft volgens het bedrijf nog jaren achter.
Amerikaanse toestanden
Vakbond FNV schrikt niet van het nieuws. ,,Als er sprake is van een omzetdaling van 85 procent, dan ontkom je hier niet aan.’’ Wel hekelt bestuurder Bob Bolte het benoemen van een percentage bij het aantal ontslagen. ,,Dit is helaas heel Amerikaans, dit is slecht reorganiseren.’’ Volgens de bestuurder zal hij alles op alles zetten om hier geen ‘Uber-reorganisatie’ van te maken. ,,Waarbij binnen een week de eerste mensen al met een kartonnen doos het pand uitlopen.’’
Booking.com heeft volgens de vakbond nooit eerder te maken gehad met neergang. ,,Het is altijd alleen maar plus plus plus geweest’’, legt Bolte uit. De bestuurder zegt dat de reissite nu niet hoeft aan te komen met een verhaal dat er geen geld meer is. ,,Dan is er gewoon onbehoorlijk bestuurd. Dan heb je geen rekening gehouden met neergang.’’
FNV hoopt op een sociaal plan en hoopt dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen. De vakbond was pas zeer recentelijk voor de coronacrisis actief binnen de Nederlandse tak van Booking.com en zegt zich zorgen te maken om de expats die hier werkzaam zijn. ,,Voor hen geldt vaak dat als je je baan kwijtraakt je binnen 3 maanden het land moet verlaten.’’
De flinke banenvermindering bij Booking is vergelijkbaar met die van andere reisplatforms, die ook zwaar lijden onder de crisis. Huizenverhuursite Airbnb en platform TripAdvisor meldden eerder al dat zij eveneens afscheid nemen van een kwart van het personeel. Ook FNV-bestuurder Bolte denkt niet dat het hier bij zal blijven. ,,Er zullen meer bedrijven volgen met dramatische omzetcijfers.’’
———————–
Duizenden ontslagen bij Booking.com: ‘De weg naar herstel is nog lang’
De klap waarvan je wist dat die zou komen. De duizenden ontslagen die Booking.com vandaag bekendmaakte, hingen al maanden in de lucht. Want met het instorten van het internationaal vliegverkeer door het coronavirus werd een belangrijk deel van het verdienmodel weggeslagen.
“Het internationaal reizigersverkeer viel weg, toeristisch en zakelijk”, zegt Thijs Geijer, econoom bij ING. “Bijvoorbeeld reizigers uit Azië en de Verenigde Staten die niet goed thuis zijn in Europa, gebruiken Booking.com veel. Maar zij konden niet meer vliegen. En boekten dus ook geen hotels meer.”
De vraaguitval in de hotelmarkt wordt in vele tientallen procenten uitgedrukt en raakt vooral steden die het moeten hebben van massatoerisme en zakelijke activiteiten, zoals trainingen en congressen. Dat Booking.com en de hotelmarkt nauw verweven zijn, wordt gemarkeerd door de bekendmaking, ook vandaag, van het ontslag van duizend medewerkers bij Accor, Europa’s grootste hotelketen.
2023
Stef Driessen, econoom bij ABN Amro, verwacht dat de toeristische markt in 2023 weer terug zal zijn op het niveau van 2019. “De wereldwijde toeristische bestedingen groeiden in de periode 1995-2019 met gemiddeld 5,9 procent per jaar,” zegt Driessen. “Ondanks twee diepe economische recessies, ondanks aanslagen en ondanks pandemieën als SARS en MERS.”
Voor de zakelijke hotelmarkt ziet de toekomst er minder florissant uit. Driessen: “Vooral congressteden als Amsterdam, Rotterdam en Utrecht worden keihard geraakt. Voor en na de zomer zijn ontzettend veel trainingen en congressen geannuleerd vanwege de onzekerheid en de anderhalvemetermaatregelen.” De vraaguitval in de zakelijke markt zal deels niet herstellen, zo is de verwachting, omdat door de reisbeperkingen alternatieven voor fysieke ontmoetingen een vlucht hebben genomen, zoals video conferencing en online trainingen.
Lange weg
De bange vraag die de hotelbranche zich stelt, en dus ook bedrijven als Booking.com en soortgenoot Expedia, is: is het ergste voorbij, of moet de grootste klap nog komen? “Het dieptepunt ligt wel achter ons. Maar de weg naar herstel is nog lang”, zegt Geijer. Los van een mogelijke tweede golf en landen die plotseling op oranje of rood springen.”
Booking.com komt donderdag met kwartaalcijfers. Mogelijk wordt dan meer bekend over hoeveel ontslagen er precies gaan vallen en waar.
Booking.com ontslagen, banen, ontslagen corona, ontslagvergoeding, 2020, 2021, ontslagen Nederland corona, rechten bij ontslag, ontslag met wederzijds goedvinden, transitievergoeding