Mr Data Business School | Mr Data Consulting | Mr Data E-Learning | XADAT.NL

ING schrapt 7000 banen, waarvan 2300 in Nederland

03 oktober 2016 07:37

ING gaat fors snijden. Beeld © ANP

De ING schrapt de komende jaren rond de 7000 banen, met name in Nederland en België, als onderdeel van een grote reorganisatie. Dat heeft de bank zojuist bekendgemaakt.

Het gaat de komende vijf jaar om 3500 fte’s in België en 2300 in Nederland. CEO Ralph Hamers licht zijn nieuwe plannen vandaag toe op de ING-beleggersdag. Om een ‘efficiëntieslag’ te kunnen maken, moeten de banen geschrapt worden.  “Ik realiseer me dat het een harde boodschap is”, zei hij vanochtend tegen de pers.

800 miljoen voor online bankieren

Van de 7000 banen die vervallen, komen er 950 van externe medewerkers. De kostenbesparing moet de bank tot 2021 per jaar 900 miljoen euro opleveren. De bank wil vooral inzetten op digitalisering, waarvoor 800 miljoen euro wordt vrijgemaakt.

“Steeds meer klanten doen hun bankzaken via mobiele apparaten”, zei Hamers. “Zij verwachten dat wij nieuwe technologieën net zo snel als andere bedrijven in de sector adopteren. Als wij voorop willen blijven in online bankieren, moeten we nu een betere, relevante, persoonlijke klantenservice en -beleving bieden.”

Moeilijke tijden

Tegelijkertijd, stelt hij, zijn het moeilijke tijden voor banken. Bij ABN Amro en Rabobank wordt ook bezuinigd en gereorganiseerd. “We hebben te maken met strengere kapitaaleisen en hele lage rentes.”

In Nederland en België gaat ING werken met één geïntegreerd platform voor alle activiteiten, de Model Bank. Met dit model zal ook gewerkt worden in Spanje, Italië, Oostenrijk en Tsjechië, waar de bank ook gaat reorganiseren.

‘Shame on you, ING’

In België worden de filialen van ING en Record Bank samengevoegd. Volgens de Belgische vakbonden zou de helft van de banen in dat land verdwijnen via natuurlijke afvloeiing. Daarnaast zou de helft van de kantoren verdwijnen, zegt een vakbondsman tegen De Morgen.

De vakbond LBC spreekt in de krant over ‘een catastrofe voor de tewerkstelling en een schandalige aanpak voor een bedrijf dat winst maakt. De laatste vijf jaar heeft ING 7 miljard euro uitgekeerd aan de aandeelhouders. Vandaag betaalt het personeel de factuur. Shame on you, ING!’

‘Slachtbank’

FNV-bestuurder Gerard van Hees zegt dat de reorganisatie ‘niet echt goed zal vallen bij onze achterban’. “De afgelopen jaren is ING natuurlijk al behoorlijk gekrompen. Ze gaan door, terwijl de winstcijfers behoorlijk zijn.”

Reinier Castelein van De Unie noemt het besluit ‘ontzettend heftig’. “Hoe strakker ING gaat zitten als digitale bank, de rest zal erachteraan moeten hollen. ING is wat mij betreft de slachtbank van Nederland geworden.”

ING is actief in 40 landen en telt meer dan 52.000 medewerkers, waarvan 14.838 bij ING Nederland. De bank behaalde in 2015 een winst van 4 miljard euro. ING moest in 2009 door de overheid van de ondergang worden gered met een steunpakket van 10 miljard euro. In 2014 schrapte het al 1700 van de destijds 16.000 banen in Nederland.

Bron • RTL Z, ANP

Print Friendly, PDF & Email
User Avatar

Tanvir