Most-wanted: BI-specialisten

 

Er is een constante run op BI-specialisten, vanwege de grote vraag naar specifieke kennis op dit vlak.

De verwachting is dat er voorlopig nog geen einde komt aan deze trend. Maar om te behoren tot de most-wanted BI-specialisten moet je beschikken over een brede skill-set. Vier BI-specialisten en een recruitmentbureau vertellen hoe je kunt zorgen dat je tot de crème-de-la-crème hoort in dit vakgebied .

“Een top-BI-specialist? Een schaap met vijf poten is er niets bij”, zegt Anass el Gayate, business manager bij Progressive in Amsterdam. Volgens hem is dit type IT-professional extreem schaars. Goede BI-specialisten moeten communicatief vaardig zijn om de vertaalslag te kunnen maken tussen de wensen van de business en wat er in technisch mogelijk is, legt El Gayate uit. Daarnaast is een groot aanpassingsvermogen een vereiste om de schakel tussen business en ICT te kunnen zijn. “Verder moeten ze sterke analytische vaardigheden hebben om veel data te kunnen verwerken en ook nog eens technisch onderlegd zijn om goed te kunnen modelleren en dashboards te creëren. En alsof dit nog niet voldoende is, moeten de toppers onder de BI-specialisten ook bescheiden, sociaal en zelfverzekerd zijn om ideeën bij diverse lagen in de organisatie over te brengen”, licht de manager van het recruitmentbureau toe.

Kortom, de functie van BI-specialist is een veeleisende job.

Progressive maakte een analyse van deze beroepsgroep (zie infographic) en AG Connect sprak met vier toppers over hun vak, over wat je vooral goed moet kunnen en hoe je jezelf kunt blijven verbeteren.

U kunt de infographic hier downloaden.

‘Specialist met brede kennis’

Naam: Diko Baken
Leeftijd: 29 jaar
Studie: Information Engineering, minor Business Intelligence
Functie: BI-consultant bij QNH

Wanneer wist je: dit wil ik worden? “Na de middelbare school kwam ik al snel tot de conclusie dat ik iets met softwareontwikkeling wilde gaan doen. Een mbo- en vervolgens hbo-studie Information Engineering volgden. Toen één van mijn vrienden vertelde over zijn functie als BI-specialist wist ik meteen dat ik dat ook wilde.”

Hoe kwam dat? “Werken met data sprak me nog veel meer aan dan alleen het bouwen aan nieuwe software.  Ik koos voor een minor Business Intelligence en ging na mijn studie gericht op zoek naar een BI-functie. Zo ben ik bij QNH terechtgekomen en daar werk ik nu al een aantal jaar als BI-consultant.”

Wanneer blink je uit in dit vak? “Een goede BI-specialist is iemand die een brede kennis heeft van business intelligence. De daarbij horende software is in mijn ogen een stukje gereedschap om een hoger doel te bereiken.  Als consultant wordt er een bepaald kennisniveau van je verwacht. Dat betekent dus dat je niet alleen tot in detail op de hoogte moet zijn van de bestaande systemen waar klanten mee werken, maar ook moet weten wat de verdere mogelijkheden zijn. Bovendien moet je weten wat er in de markt speelt. Denk aan ontwikkelingen, trends en nieuwe technologieën.”

Hoe luidt je advies aan beginnende BI-specialisten? “Wees nieuwsgierig en ga continu op zoek naar nieuwe databronnen die de organisatie helpen meer inzicht te krijgen. Maar durf ook terug te gaan naar bestaande processen om deze verder te optimaliseren. Het euforische gevoel dat je krijgt wanneer de cijfers overeenkomen met je verwachtingen, dat is een goede BI-specialist ten voeten uit.”

‘Investeer in een relevant netwerk’

Naam: Martijn Euyen
Leeftijd: 35 jaar
Studie: Business Intelligence en Datawarehousing bij CIBIT en Microsoft Power BI
Functie: Consultant bij CRM Partners

Hoe kwam je erachter dat BI echt iets voor jou is? “In mijn loopbaan ben ik altijd bezig geweest met commerciële processen en data. Maar mijn liefde voor BI kwam echt tot bloei toen ik vijf jaar geleden bij een verzekeringsmaatschappij manager werd van een team dat verantwoordelijk was voor de informatievoorziening van de verkooporganisatie. Sindsdien heb ik diverse opleidingen gevolgd om mij te ontwikkelen, waaronder Business Intelligence en Datawarehousing bij CIBIT en Microsoft Power BI. Nu zet ik als consultant bij CRM Partners mijn kennis en ervaring in voor onze klanten.”

Wat is jouw missie? “Onze klanten geliefd maken bij hun klanten. Dat doen we door te bouwen aan onvergetelijke en persoonlijke klantervaringen. BI in combinatie met CRM stelt ons in staat om essentiële inzichten te verzamelen in de effectiviteit en efficiëntie van klantprocessen, zoals sales, marketing en klantenservice.”

BI is onmisbaar bij… “Het leggen van verbanden en het ontdekken van patronen in de data die gaan over interacties met klanten. Zo kunnen we heel gericht werken aan de verbetering van klantervaringen.”

Wat is je advies aan aanstormend BI-talent? “Als je met data waarde wilt toevoegen moet je durven kiezen. Het vakgebied BI is enorm breed en voortdurend in ontwikkeling. Stel jezelf de vraag wat je van nature het meeste aanspreekt en pas daar je leertraject op aan. Wil je bijvoorbeeld vooral data ontsluiten? Dan heb je kennis nodig van infrastructuren, bronsystemen en ETL-processen en -technologieën. Of blink je vooral uit in communicatie en werk je liever als adviseur? Dan is het handig een markt te kiezen en je te ontwikkelen in de breedte. Focus hierbij op de verschillende BI-concepten, statistiek en data-analyse. Investeer niet alleen in kennis en vaardigheden, maar ook in een relevant netwerk. BI doe je nooit alleen.”

‘Eigenlijk twee rollen’

Naam: Arjen van Gent
Leeftijd: 44 jaar
Studie: HEAO Bedrijfskundige Informatica
Functie: Business Intelligence Consultant bij Progressive Recruitment

Wat is het leukste aan je beroep? “Als BI-specialist doe je geen dag hetzelfde. De afwisseling in werkzaamheden maakt het voor mij erg leuk en uitdagend. Per opdracht of klant is er een nieuwe puzzel die opgelost moet worden. Opdrachten waarbij ik BI van scratch af aan moet opbouwen zijn de opdrachten die ik het liefst doe.”

Belangrijkste misverstand? “Het is niet zo dat BI’ers de hele dag zitten te programmeren, er komt veel meer bij kijken. Als BI-specialist ben je namelijk werkzaam in twee rollen, een consultancy- en een ontwikkelaars rol.”

Waar moet je in uitblinken? “Om een goede BI-specialist te zijn, moet je zowel de IT als de business goed kunnen vertalen. Communicatieve vaardigheden zijn daarom erg belangrijk. Je bent constant in overleg met mensen van de business, ook zij hebben het soms nog niet scherp wat de stuurinformatie is die ze nodig hebben. Om hen in hun behoefte te voorzien moet je daarom durven doorvragen.”

Belangrijk om te weten? “Het is een vak waar stilstaan geen optie is, je moet jezelf blijven ontwikkelen zowel theoretisch als in de praktijk. Ik krijg omdat ik via een recruitmentbureau werk de kans om voor veel verschillende bedrijven en opdrachten te werken. Ik kies het liefst voor opdrachten waarbij ik gebruik kan maken van de laatste technologieën, zo houd ik ook mijn skills bij.”

‘Onderzoekende persoonlijkheid een must’

Naam: Barry Harmsen
Leeftijd: 37 jaar
Studie: HBO Informatica aan de Haagse Hogeschool
Functie: Business Intelligence Consultant en eigenaar van BITmetric

Waar zouden we je van kunnen kennen? “Naast BI-consultant ben ik eigenaar van Bitmetric en auteur van het boek ‘QlikView 11 for Developers’.”

Waarom ben je BI-specialist geworden? “Ik help klanten graag het verhaal achter hun data te ontdekken. Je moet vaak complexe vraagstukken helder maken en beantwoorden en daar ligt mijn hart.”

Wat moet je vooral kunnen om uit te blinken in je vak? “Om jezelf te ontwikkelen tot een goede BI-specialist is het handig dat je over een flinke dosis nieuwsgierigheid en een drang om nieuwe dingen te ontwikkelen beschikt. Dat gaat verder dan techniek alleen. Om tot een goede oplossing te komen moet je je kunnen inleven in de klant, de bedrijfsprocessen en de problemen die men in ‘de business’ ervaart. Actief luisteren, doorvragen en een kritische blik zijn erg handig om te achterhalen welke uitdagingen er werkelijk spelen en of BI wel of niet de juiste oplossing is. Wanneer je die onderzoekende persoonlijkheid combineert met de juiste technische middelen en gedegen toolkennis, beschik je over een krachtige mix waarmee je mensen helpt bij het beantwoorden van hun vragen.”

Belangrijk om te weten? “Krachtige en gebruiksvriendelijke BI-tooling is wat mij betreft onmisbaar om nieuwe inzichten te ontdekken in data. Een goede oplossing nodigt uit tot verkenning en het onderzoeken van vervolgvragen. Ik heb zeer goede ervaringen met Qlik, niet alleen vanwege QlikView en Qlik Sense, maar ook vanwege de grote community er omheen. Door dit uitgebreide netwerk beschik je niet alleen over je eigen kennis en ervaring, maar ook die van duizenden andere professionals.”

Bron: http://agconnect.nl/artikel/most-wanted-bi-specialisten

"What really turned me over was the ability to understand how everything works without any prior knowledge."
John Doe
Designer

Experience design at scale

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Read More

Understand your user experience

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Read More

remain responsive across devices

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Read More

fall in love with our features

Real time stats

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec mattis, pulvinar dapibus leo.

Multilingual & translatable

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec mattis, pulvinar.

Less plugins needed

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec mattis, pulvinar dapibus leo.

Amazingly responsive

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec mattis, pulvinar dapibus leo.

Community builder

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec mattis, pulvinar dapibus leo.

Easy to use interface

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec mattis, pulvinar dapibus leo.

Meet the power players of mr data world

It has never been easier to create pages and websites on WordPress

Image Source: WOCinTechChat, Icon Finder

Print Friendly, PDF & Email