Mr Data Business School | Mr Data Consulting | Mr Data E-Learning | XADAT.NL

Big Data Law – wetging

 1. surveillance-wetgeving
 2. bewaarplichtwet
 3. Euopean Civil Law Rules in Robotics

http://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/STUD/2016/571379/IPOL_STU(2016)571379_EN.pdf

 

 

“Partijen NL

 1. Tweedekamer
 2. Haagse Rechtbank
 3. nationale overheden
 4. telefonie- en internetgegevens providers
 5. privacyorganisatie Bits of Freedom
 6. burgers
 7. OM
 8. Groot-Brittannië
 9. Zweden (eu lid staten)
 10. Hof (alleen opslaan wat noodzakelijk is voor het bestrijden van misdaad, zegt het Hof.)VK (http://www.volkskrant.nl/tech/europees-hof-maakt-gehakt-van-volledige-bewaarplicht~a443796)
 11. British Airways > Britse luchthaven Heathrow het gebruik van gezichtsherkenning in (http://www.volkskrant.nl/tech/techblog-british-airways-introduceert-gezichtsherkenning-op-heathrow~a4462774/)
 12. Google
 13. committee of MEPs (https://www.out-law.com/en/articles/2017/january/new-rules-for-robots-backed-by-european-parliament-committee/)

Partijen EU

Partijen: China

Risico’s:

 

Privacy in het nieuws:

p1. Naam bij nummers-app in opspraak

Apps die je telefoonnummers laten opzoeken van mensen die je niet kent blijken op grote schaal de contactgegevens op te slaan die ze op de toestellen van gebruikers vinden en ze doorzoekbaar te maken. Dit alles zonder toestemming vooraf, zo meldt de BBC. Het gaat onder meer om drie apps die al een tijdje verkrijgbaar zijn: Truecaller, Sync.ME en CM Security.

De apps zijn normaal bedoeld voor het blokkeren van spam en het opzoeken van mensen (namen) bij telefoonnummers die niet in een contactlijst staan. Sommige van deze apps claimen een- tot twee miljard nummers te hebben opgeslagen.

De BBC vond onder meer de gegevens van oud-premier David Cameron, de oppositieleider Jeremy Corbyn, de minister van verkeer Chris Grayling, de Olympische sporter Tom Daley en muziekproducent Pete Waterman.

Veel van deze mensen lijken geen toestemming te hebben gegeven. Rik Ferguson, een onderzoeker van de cyberbeveiligingsfirma Trend Micro, zei dat hij Truecaller nooit heeft gebruikt of geïnstalleerd, terwijl zijn naam wel in de database van deze app staat.

Het bedrijf Truecaller zegt de Zweedse en Europese privacyregels na te leven. (Peter van Ammelrooy)

p2.Hackers Turn Tesla Into a Brain-Controlled Car

“Oh it’s turning. Brake! Alright, we’re scared but we’re good.”

The Tesla Model S had only gone a few feet, rolling mostly straight from one empty spot in the parking garage to another. The driver wasn’t actually behind the wheel, though. He sat in the passenger’s seat, donning an EEG headset that allowed him to control the vehicle with his mind. Meet Teslapathic.

This feat is the brainchild of California-based technologists Casey Spencer, Lorenzo Caoile, Vivek Vinodh and Abenezer Mamo. Their team used Spencer’s 2015 Tesla Model S 85D for the hack, and their project

P3. LinkedIn berekent je salaris

Techblog - met Google 32 jaar terug in de tijd
© REUTERS

Dé vraag die elke werkende burger zichzelf stelt, wordt eindelijk beantwoord op de zakelijke socialenetwerksite LinkedIn: hoeveel geld zou ik eigenlijk moeten verdienen?

Voor betalende gebruikers in de VS, Canada en het Verenigd Koninkrijk heeft LinkedIn de nieuwe functie ‘LinkedIn Salary’ toegevoegd. Wie daar zijn functie invult, krijgt te zien wat die baan je gemiddeld per jaar zou opleveren. Ook wordt getoond welke diploma’s voor de functie belangrijk zijn.

LinkedIn Salary berekent het salaris op basis van onder andere locatie, beroepsgroep, bedrijfsgrootte, onderwijsniveau en het aantal jaren ervaring.

Het is voor de werknemer een mooie manier om goed voorbereid het gesprek met een potentiële toekomstige werkgever in te gaan. En voor LinkedIn is het een mooie manier om meer gebruikers naar het betaalde Premium-deel van zijn netwerk te trekken. Of en wanneer LinkedIn Salary ook naar Nederland komt, is nog niet bekend.

P4 Amazon werkt mee in moordzaak

De smart speakers van Amazon.
De smart speakers van Amazon.© REUTERS

Technologiebedrijf Amazon helpt mee met mogelijk bewijsmateriaal in een moordzaak in de Amerikaanse staat Arkansas. Eerder weigerde Amazon nog om de geluidsfragmenten te delen die een apparaatje van het bedrijf had opgenomen. De ‘smart speaker’ van het bedrijf met de naam Echo staat bij gebruikers continue aan. De microfoon in het apparaatje neemt stemmen op en reageert als het nodig is. Mogelijk heeft de Echo in het huis van James Andrew Bates belastend materiaal opgenomen. Daar werd in november 2015 Victor Collins dood gevonden in het bubbelbad. De openbaar aanklager in de zaak had Amazon gevraagd om geluidsopnames maar het bedrijf weigerde dat steeds.

Dinsdag werd bekend dat het technologiebedrijf toch meewerkt in de moordzaak. Bates wordt als verdachte gezien van de moord op Collins maar hij verklaart onschuldig te zijn. Hij liet weten dat hij er geen problemen mee heeft als Amazon de opnames van zijn Echo deelt, reden voor het bedrijf om die over te leveren. Eerder zei Amazon nog dat de privacy van gebruikers in gevaar komt als opnamen van Echo gedeeld worden.

 

P5 Robots: is nieuwe wetgeving nodig voor aansprakelijkheid?

http://www.europarl.europa.eu/news/nl/news-room/20170109STO57505/robots-is-nieuwe-wetgeving-nodig-voor-aansprakelijkheid

 

P6. Robots might have ‘electronic persons’ status under future EU laws

https://www.out-law.com/en/articles/2017/february/robots-might-have-electronic-persons-status-under-future-eu-laws/

 

Big Data per industrie

Screen Shot 2017-03-25 at 20.33.00

Big Data Law Health technology big data privancy

Big Data Law Finance and big data privacy

Big Data Law Electronic technology & big data privacy

Big Data Law Consumer & big Data & privacy

Big Data Law Utillities and privancy

Big Data Law Transortation and privancy

Big Data Law Retail and provancy

Big Data Gorvancance

 

VRAGEN

Welke vragen hebben wij met betrekking tot Big Data m.b.t. dagelijks bedrijfsactiviteiten?

Welke vragen hebben wij met betrekking tot Big Data in ons dagelijks werk?:

Welke vragen hebben wij met betrekking tot Big Data in ons dagelijks leven?

 

Welke (Privacy) actions moeten wij nemen  incident / wetwijziging wetgeving door actoren:

Welke (Privacy) maatregelen moeten we nemen?

Welke (Privacy) maatregelen moeten wij nemen op korte termijn om risco’s te bepreken?

Welke (Privacy) maatregelen moeten wij nemen op lange termijn om risco’s te beperken ?

Welke Privacy software tools zijn er?

Criminaliteit bestrijden

 

 

Print Friendly, PDF & Email